Monday, June 25, 2007
Muối thực vật
Have hypertension? Try 'veg' salt
Enlarge Photo
By IBNlive.com
Saturday June 9, 10:27 AM
Bhavnagar: If you're a blood pressure patient, the first thing you're told to do is cut down on salt. But now a new vegetable-extracted salt is proving this fact wrong.
The Bhavnagar-based Central Salt and Marine Chemicals Research Institute (CSMCRI) has developed and marketed edible salt extracted and processed from dried seaweed and a coastal shrub.
The coastal shrub, which grows on the Gujarat coast, is rich in sodium chloride while the seaweed, grown off the coast of Tamil Nadu, is rich in potassium chloride.
A mix of the two, sold as Saloni K, is low in sodium and high in potassium.
In the CSMCRI lab, extracts from a coastal shrub and a seaweed are processed to prepare what is the world's first edible salt derived entirely from plants.
While scientists at the institute have also developed and marketed regular salt, Saloni, derived from just the coastal shrub, it's Saloni K, that is especially good news for the health-conscious.
Coastal shrub Salicornia Brachiota, a halophyte, grows off the coast of Gujarat
Seaweed Kappaphycus Alvarezii, also known as sea asparagus, grows off the Tamil Nadu coast
A mix of the two, sold as Saloni K, is low in sodium and high in potassium
"There are people who value things of vegetable origin, especially low sodium salt from a botanical origina that has a high percentage of potassium," said CSMCRI Director Dr P K Ghosh.
You can buy 200 grams of Saloni K for Rs 40. And doctors, who have recommended the salt to their patients, say that apart from having micronutrients, the presence of potassium in Saloni and Saloni K helps contain disorders like high blood pressure and reduces other organ-related ailments.
"It is an excellent supportive in cardiac, liver and kidney aliments. It is also excellent for patients with blood pressure ailments," said Cardiologist Dr Shailesh Trivedi.
The Salt Research Institute has already secured international patents for both variants of the salt and has also begun marketing them through a local agency in Bhavnagar.
The key now lies in proposed large-scale cultivation of the plants, to bring down the cost of the miracle salt.
http://in.news.yahoo.com/070609/211/6gtlg.html
Muối thực vật
22:41:06, 24/06/2007
Vạn Lý
Với các bệnh nhân cao huyết áp, yêu cầu đầu tiên của bác sĩ là cắt giảm lượng muối ăn hằng ngày - điều không dễ tuân thủ khi mọi người ngày càng sử dụng nhiều thức ăn công nghiệp. Trung tâm Nghiên cứu hóa chất biển và muối tại thành phố Bhavnagar (Ấn Độ) mới đây đã đưa ra thị trường sản phẩm muối ăn chế biến từ tảo biển và một loại cây mọc ven biển, phù hợp với những người kiêng muối.
Loại cây nói trên có tên khoa học Salicornia Brachiota, thường thấy ở bờ biển bang Gujarat, rất giàu chloride natri, trong khi tảo biển Kappaphycus Alvarezii (còn gọi là măng biển), thường gặp ở bang Tamil Nadu, lại giàu chloride kali. Hỗn hợp hai loại cây trên, có tên thương mại là Saloni K, có hàm lượng natri thấp và hàm lượng kali cao.
Đây là loại muối ăn đầu tiên trên thế giới được chiết xuất hoàn toàn từ thực vật. Các bác sĩ tim mạch đánh giá Saloni K giúp ổn định huyết áp, phù hợp để chế biến thức ăn cho bệnh nhân tim mạch, gan, thận.
Vạn Lý (theo IBN
http://www1.thanhnien.com.vn/Khoahoc/2007/6/25/198201.tno